Professionel bryllupsfotograf

Gratis og uforpligtende. Gør som 164.045 andre danskere
 • Nemt, hurtigt og gratis
 • Vores kunder har sparet 124,0 mio. kr
 • Fotografer i hele landet
 • trustpilot
 • e-handelsfonden

Bryllupsfotograf: Vigtige ting at overveje, når du vælger en fotograf

Er du på jagt efter en bryllupsfotograf, men synes at det kan være vanskeligt at orientere sig, kan du måske få nogle tips her til hvad du bør se efter og hvorfor du bør vælge en professionel fotograf. Der findes rigtig mange bryllupsfotografer. Hvad er en god bryllupsfotograf? Det finnes ikke nogen klart svar… heldigvis. Det er det, som bidrager til at gøre denne branche så varieret, spændende og under stadig udvikling. Alle har ulige præferencer og man værdsætter forskellige stilarter og arbejdsmetoder hos forskellige fotografer.

Min personlige erfaring er at en god bryllupsfotograf er en fotograf som gør et godt stykke arbejde, som optræder diskret og professionelt, som tager sig godt betalt, er servicemindet og positivt indstillet overfor de personer som han/hun omgås, som får brudeparret til at føle sig tilpas, som er hyggelig at være sammen med, som ved hvad han/hun har at gøre med og som leverer billeder af høj teknisk og kunstnerisk kvalitet som kunden er tilfreds med – og som desuden yder noget ekstra udover akkurat det som ligger i aftalen. En professionel fotograf har gennem sit arbejde tilegnet sig den kundskab og erfaring som skal til for at se de stemningsfyldte situationer og øjeblikke og fange dem på bedst mulig måde, både teknisk og konditionsmæssig.

Her er også nogle punkter du bør overveje når du skal vælge en bryllupsfotograf til en af de vigtigste dage i dit liv:
 • Billederne: Hvem som helst kan tage 10 gode billeder og vise frem på deres hjemmeside. Du må ikke lade dig lure dig at dette forhold. Bed om at få et repræsentativt udvalg af billeder fra tidligere bryllupper, som vedkommende har fotograferet.
 • Fotografen: Hyrer du en fotograf for at følge dig gennem hele bryllupsdagen, bør dette være en person som er hyggelig at være sammen med. Har du mulighed for det, så er det ingen nogen dårlig idé at aftale en møde med fotografen inden du bestemmer dig. Tag en kop kaffe, snak sammen og bliv bekendt med fotografen. Du finder hurtigt ud af om det er en person som du har lyst til at have som gæst til dit bryllup eller ej.
 • ”Professionel fotograf”: Denne titel er ikke en beskyttet, det vil sige at alle kan kalde sig professionelle fotografer. Det er ingen instanser eller kontroller på om det stemmer, og det kræves ingen kursus eller uddannelse for at iklæde sig rollen som fotograf. Det er op til dig at afgøre om fotografen du vælger er egnet til jobbet eller ej.
 • Rutine: Fotografen skal altid være et skridt foran og prøve at forudse det uforudsete og være på rette plads for at tage billeder. Du skal være sikker på at fotografen har prøvet det mange gange tidligere og ved hvad som kommer til at ske, samtidigt med at vedkommende evner at lave unikke og kreative billeder.
 • Sikkerhedskopier: Tager fotografen sikkerhedskopier umiddelbart etter fotograferingen, under efterbehandlingen og passes der på billederne efter at brudeparret har fået deres billeder? Hvad definerer fotografen som en sikkerhedskopi? Opbevares der altid en kopi af billederne geografisk separat fra originalfilerne i tilfælde af brand, tyveri, vandskader og lignende?
 • Kameraudstyr: Fotografering i mørke kirker eller i selskabslokaler med dæmpet belysning uden blitz kræver meget af både fotograf og kameraudstyr. Du bør finde en bryllupsfotograf som hovedsageligt fotograferer uden brug af blitz. Når der tages flere hundreder billeder i løbet af dagen, og fotografen bruger blitz på alle billederne, så siger det sig selv at det hurtigt kan blive både forstyrrende og et irritationsmoment både for brudeparret og for gæsterne. De mest stemningsfyldte billeder får du ved brug af naturligt lys uden blitz.
 • Pris: Totalprisen bør aftales på forhånd. Det sidste man ønsker når man kommer hjem fra bryllupsrejsen, er en faktura i posten fra en bryllupsfotograf som man ikke havde taget med i beregningen. Undersøg derfor hvad du får og hvad du må betale alt i alt, og få det meget gerne på skrift hvis det gør dig tryg. Det finnes almindeligvis to prismodeller for bryllupsfotografering:
 • Papirkopier: Nogle tilbyder en lav pris på selve fotograferingen, men tager så ekstra telefonbestilling af album, forstørring, takkekort osv. efter fotograferingen. Dette er den klassiske prismodel. Det er lidt uheldigt, for det er umulig at vide hvordan billederne bliver før efter fotograferingen og dermed også vanskeligt at vide hvilke størrelser man vil have, hvor mange billeder osv. Du er også afhængig af fotografens udvalg af album, størrelser, rammer og takkekort.
 • Digitalt: Du betaler én samlet pris, som inkluderer fotograferingen og digitale filer som du kan bruge frit i eftertiden. Du slipper for det fordyrende mellemled, hvor en bryllupsfotograf forbeholder sig rettighederne til at fremkalde billederne. Det er enkelt og helt gratis at dele bilder med familie og venner, og man kan bruge billeder til kreative takkekort, scrapbooking osv. Billederne kan du frit lægge ud på Facebook, sende på email og dele ud til alle gæster som er interesserede. Det er meget billigere at bestille billederne selv end at lade det gå igennem fotografen, og kvaliteten bliver næsten lige så god eftersom du gør det gennem en professionel fotokæde. Fotografen vil kunne anbefale dig et sted hvor du kan få fremkald dine billeder.
 • Dresskode: Det siger sig selv. En bryllupsfotograf er ligesom er flue på væggen og vedkommende bør klæde sig pænt på lige linje med gæsterne til brylluppet og på en sådan måde at han ikke bliver festens midtpunkt.
 • Gode referencer: Det er meget vigtigt at bede om fotografens referencer fra tidligere brudepar og lav gerne en Google-søgning på fotografens navn og firma for at se deres tidligere arbejde og for at se om vedkommende har et dårligt omdømme.
 • Hvad hvis…: Det er en god idé at høre fotografen om han/hun har en plan for uforudsete hændelser. Sygdom kan opstå, fotoudstyr kan blive ødelagt eller stjålet, vejret kan også ødelægge udstyr osv. Der kan nok ikke gives garantier, men en erfaren bryllupsfotograf er bedre sikret mod uforudsete ting som kan opstå ved et bryllup.
Held og lykke med planlægningen af den store dag. Husk at have det sjovt med planlægningen og nyd dagene sammen med hinanden! Og når I har booket en god fotograf kan I nyde bryllupsdagen i tryg forvisning om at jeres vigtige billeder er i trygge hænder.